Informació històrica sobre temperatures (mes, any actual, anys passats)
Arxiu general, en format Excel. Es poden baixar dades
temperatures d'enguany

Les glaçades                   CdA de la Vall de Boí    Barruera

Gràfic de 24 hores         UTC

El gràfic il·lustra l'evolució de la temperatura en ºC, en les darreres 24 hores, amb resolució d'un minut. La quadrícula té el mateix format que la gràfica d'un termògraf. Els nombres en negre expressen l'hora  (UTC). La màxima i mínima es compten des de les 00 h ( mitja nit).En horari oficial d'hivern cal sumar-hi 1 hora (UTC + 1), i en el d'estiu 2 h. (UTC +2)

 

El mes actual, dia a dia

 

El mes passat, dia a dia

Miniatura darrers 7 dies

Miniatura darrers 30 dies

               

 

mes passat

      

 

   

fa un any

fa un any

 

 

 

 glaçades enguany

 glaçades l'any passat

   

 mitjana general glaçades

 

 

Temperatures mitjanes acumulades en intervals de 10 dies

Mitjana, més càlid i més fresc. Any  2015 en marró
Les mijanes de les mínimes han assolit uns valors superiors a la mitjana general de les mínimes. No hi ha hagut maximes excepcionals. Sortida d'hivern- primavera amb mitjanes una mica més càlides que les mitjanes. El segon any més calid del registre i el més càlid del segle XXI.
 
Mitjana, més càlid i més fresc. Any  2014 en marró. Final
Les mijanes de les mínimes han assolit uns valors bastant elevats a la sortida d'hivern- primavera. Al final un novembre fred ha tornat la temperatura als valor més propers a la mitjana. Mitjana 10.5 ºC, la més càlida des de 1995. És el 5é any més càlid del registre. la mitjana general és de 9.7 ºC.
 
Mitjana, més càlid i més fresc. Any  2013 en marró

L'any va començar amb temperatures bastant per damunt de la mitjana (màximes per damunt de 20ºC al mes de gener, que no s'han assolit de nou fins a mig abril!). D'aleshores ençà la temperatura es va apropar cap a la mitjana. La sortida de primavera està resultant més freda que la mitjana, amb glaçades a finals de maig. Això queda reflexat al gràfic. Finalment ha estat un any lleugerament més fresc que la mitjana.
 

Mitjana, més càlid i més fresc. Any  2012 en groc

El començament de l'any va ser bastant càlid, especialment el gener, per continuar amb un febrer molt fred i ventòs. Un agost molt càlid amb temperatures màximes com feia molts anys que no s'enregistraven. Un any lleugerament més càlid que la mitjana, encara què no tant com l'any passat.
 

any  2011 en bru

Enguany 2011, hem tingut un any càlid, el més càlid des de 1995 i, lògicament el més càlid del segle actual i ben diferent de l'any passat. La mitjana ha estat de 10,43 ºC, fet que el situa en el 5è més càlid del registreque, .

 

any  2010 , en groc

L'any 2010 va ser molt més fred (més d'un grau) que la mitjana general de 50 anys. Sortida d'hivern molt freda, sense recuperació posterior,. La successió de 10 dies gèlids de finals de novembre, amb la culminació de -5,3º de mitjana pel dia 29. Al final el 2010 acaba amb una mitjana molt inferior als de 9,7º C. Mitjana 2010: 8,5º C. Mitjana general 9,7º C. És el segon any més fred del registre i el més fred des de 1972

 
 

any  2009

L'any 2009 va ser una mica més càlid (una dècima de grau) que la mitjana general de 49 anys. Sortida d'hivern bastant freda. Al mes de maig, més càlid que la mitjana dels maigs, les dues línies coincideixen cap al dia 18. D'aleshores ençà l'any era lleugerament més càlid, sense què s'accentués gaire al juny i al juliol, encara què si al novembre. La successió de 10 dies gèlids de desembre, amb la culminació de -6,3º de mitjana pel dia 20, canvià la situació. Al final el 2009 acaba amb una mitjana molt semblant a la general, de 9,7º C. Mitjana 2009: 9,8º C.
 
 

Any 2008

L'any 2008 va ser un any lleugerament més fred que la mitjana de 48 anys, com consequència d'una sortida de primavera amb temperatures més baixes, especialment les màximes. La tardor, i especialment el novembre ha estat freda. L'any 1968, va resultar ser a finals d'any el més càlid del registre, en conjunt. L'any 1972, el més fred en el conjunt de l'any. La temperatura mitjana general és de 9,7º C. La de 2008 ha estat 9,2º.

Temperatura i humitat

És interessant comparar el gràfic de les temperatures amb el de la humitat de l'aire, que presentem al gràfic de sota. Generalment quan la temperatura puja la humitat de l'aire baixa i viceversa. Però hi poden haver excepcions.

 

Sensació de temperatura

Quan bufa el vent la sensació que percep el nostre cos, pel que fa a la temperatura, és diferent que quan el temps està en calma. El vent provoca més evaporació en la nostra pell, especialment si anem poc abrigats. Així és com la pell és refreda més de pressa incrementant la sensació de fred a l'hivern. Podeu veure al gràfic inferior, on representem temperatures i velocitat del vent, com en les situacions de calma (fins a 5 km/h) les dues temperatures coincideixen.
 

 

El punt de rosada

És la temperatura a la qual s'ha de refredar l'aire perquè la seva humitat relativa pugi al 100% i, per tant, comenci a precipitar-se aigua (damunt la vegetació o els objectes freds). Quan s'assoleix aquest punt es forma rosada o aigualera (rocío) si la temperatura és superior a 0º. Si el punt de rosada és inferior a 0º es forma gebrada (escarcha). Si la humitat és del 100% (per exemple, quan hi ha boira) el punt de rosada i la temperatura coincideixen.

El meteorògraf

Proporciona les gràfiques de temperatura, humitat i pressió atmosfèrica. Observant la seva tendència es pot fer una previsió del temps, dins de les properes 6 - 10 h.
 

 

 

Mapa de temperatures de la terra